Het Europees Octrooi eindelijk goedgekeurd

Geschreven op 16/12/12

 

Na 30 jaar onderhandelen, werd op 11 december 2012 eindelijk het Europees Octrooi goedgekeurd door het Europees Parlement. Dit zal ervoor zorgen dat octrooien goedkoper worden en een meer efficiënte bescherming kunnen bieden aan hun houders.

Onder het huidige systeem is het zo dat de toekenningsprocedure van een octrooi weliswaar Europees is geregeld, maar dat het octrooi, nadat het is verleend, uiteenvalt in nationale octrooien. Dit brengt heel wat kosten met zich mee voor de octrooihouder. Zo moet het octrooi worden vertaald in de taal van het land waar de bescherming wordt gevraagd en moeten de jaartaksen om het octrooi in stand te houden op nationaal niveau worden voldaan. Bovendien worden gerechtelijke procedures met betrekking tot het octrooi op nationaal niveau gevoerd. Dat betekent dat er vaak in verschillende landen gelijktijdig moet worden geprocedeerd, met alle kosten van dien.

Het doel van het Europees Octrooi is om al die kosten voor de octrooihouder te beperken. Het Europees Octrooi kan in het Frans, Engels of Duits worden aangevraagd en geldt daarna automatisch in de 25 deelnemende staten, zonder dat het moet worden vertaald. De jaartaksen om het octrooi in stand te houden zullen op Europees niveau worden betaald. Bovendien zal er een gemeenschappelijke octrooirechtbank worden opgericht, die bevoegd wordt voor octrooigeschillen in alle deelnemende staten.

De nieuwe regeling voor Europese Octrooien zal in werking treden op 1 januari 2014. Italië en Spanje hebben echter (voorlopig) deze regeling niet aanvaard.

 

Naar het nieuwsoverzicht

Contacteer ons

Kortrijksesteenweg 127
9830 Sint-Martens-Latem
Tel. +32 9 324.15.40
Fax +32 9 324.15.45
info@ipporta.be

Of vul het contactformulier in.